Den Haag – de stad van historische pracht en koninklijke allure! Van middeleeuwse privileges tot majestueuze paleizen, deze stad ademt geschiedenis en stedelijke grandeur. Wanneer je in de Stadhouders woont geniet je altijd van de stadse drukte van Den Haag om de hoek! Dat is natuurlijk ideaal, want Den Haag heeft jou veel te bieden. Lees meer over de rijke geschiedenis van de Haagse stad.
Stadse dromen
In de middeleeuwen en tijdens het graafschap Holland bestond er een duidelijk onderscheid tussen steden en dorpen. De steden ontvingen stadsrechten van de graaf, wat hen het privilege gaf om afgevaardigden naar de vergadering van de Staten van Holland te sturen. Hierdoor hadden ze de mogelijkheid om mee te beslissen over staatszaken. Den Haag begon oorspronkelijk als een bescheiden boerendorp bij het Graaflijk Hof. Hoewel het formeel als dorp werd beschouwd, behoorde het tot het platteland en had het geen stem in de vergaderingen. Hierdoor waren steden machtiger dan het platteland.
In 1470 verleende Hertog Karel de Stoute nieuwe privileges aan Den Haag. Er werd toen gesproken over ‘Ville de la Haye’ of ‘Stede van den Haghe’. Het bestuur van Den Haag werd ingericht zoals dat van een stad, maar het werd nog steeds niet officieel erkend als stad. Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog mocht Den Haag officieel deelnemen aan de vergaderingen van de Staten van Holland, zonder bezwaar van andere steden. Helaas konden deze privileges vanwege financiële beperkingen niet voortgezet worden.
In 1798 werd het onderscheid tussen steden en platteland opgeheven en waren er alleen nog gemeenten. Hiermee verdween het onderscheid tussen steden en dorpen.
Den Haag of ‘s-Gravenhage?
Er is een grappig misverstand over de naam van Den Haag. De statige naam ‘s-Gravenhage lijkt de oudste en deftige naam van de stad. Toch blijkt dit niet zo te zijn! De eerste naam was die Haghe, oftewel ‘het omheinde’. Pas in de zeventiende eeuw verscheen de naam ‘s-Gravenhage. De mooie en deftige naam paste beter bij de status en inspanningen om Den Haag als stad te erkennen. Toch gebruiken we nog steeds de informele naam Den Haag, omdat het kort en modern is.
Paleizen
Den Haag is echt een stad vol paleizen, want de koning woont er! Het prachtige Paleis Huis ten Bosch is een opvallend gebouw waar de koning kleinere officiële ontvangsten en bijeenkomsten organiseert. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de koning en je kunt het enkele dagen per jaar bezichtigen, vooral een must-see als je in de Stadhouders woont. Paleis Lange Voorhout, ooit het paleis van koningin Emma, is nu bekend als het Eschermuseum en kan ook bezocht worden. Vergeet niet te genieten van de tuin van Paleis Kneuterdijk, tegenwoordig in gebruik door de Raad van State. En last but not least, kun je het Vredespaleis bezoeken, een indrukwekkend gebouw dat fungeert als zetel van een juridische instelling en al tientallen jaren de droom van wereldvrede belichaamt.
Wil jij graag wonen in Den Haag? Kies voor een mooie woning in de Stadhouders. Kijk snel naar het actuele aanbod.