Inmiddels ben je waarschijnlijk goed bekend met de pareltjes van Den Haag en Scheveningen. Daarom nemen we je vandaag graag mee op een reis door de tijd. Als je ergens woont, wil je natuurlijk ook de rijke geschiedenis van die plek ontdekken. Vandaag is Scheveningen aan de beurt. Dit levendige kustplaatsje heeft een fascinerende geschiedenis.

De oorsprong van de naam Scheveningen
Hoe is de naam Scheveningen ontstaan? In 1284 komt de naam Scheveningen voor het eerst voor in een grafelijk register. Het verwijst naar een specifiek gebied genaamd ‘land van Scheveningen’ ofwel ‘Terram de Sceveninghe’. Vanaf 1357 wordt de naam zoals we die nu kennen in documenten genoemd. Er waren speculaties dat een familie genaamd Scheven mogelijk iets te maken had met het dorp of de naam ervan. Er is echter geen voldoende bewijs gevonden om dit te bevestigen. Deze familie bezat een kasteel bij Haarlem en vestigde zich in de 14e eeuw in Leiderdorp. 

Vissersdorpje
Terug in de oudheid was Scheveningen een bescheiden vissersdorpje waar de lokale bevolking zich bezighield met visserij en het maken van scheepstouwen. Ze beseften al snel dat ze iets bijzonders in handen hadden: een prachtige kustlijn met adembenemende zonsondergangen. Het duurde niet lang voordat mensen uit de omgeving doorkregen dat dit een fantastische plek was om tot rust te komen.

In de 19e eeuw begon Scheveningen echt tot bloei te komen. Het werd een trendy badplaats waar welgestelden uit Den Haag naartoe trokken om te ontspannen en te genieten van de zeelucht. Vanaf de 20e eeuw ontstonden de grote hotels aan de badplaatszijde. Mensen genoten van wandelingen langs de boulevard, namen verfrissende duiken in de zee en lieten zichzelf verwennen in kuuroorden. Scheveningen werd al snel dé plek om te zien en gezien te worden.

De Pier
Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Scheveningen is de pier, die voor het eerst werd gebouwd in 1901. Destijds was het een houten constructie die uitstak in zee en een spectaculair uitzicht bood op de kustlijn. In de loop der jaren is de pier meerdere keren herbouwd en gemoderniseerd. Vandaag de dag is het een bruisende plek met restaurants, winkels en zelfs een reuzenrad. Het is een must-visit-bestemming voor zowel toeristen als locals die op zoek zijn naar avontuur en ontspanning.

Vandaag de dag
Terwijl je door de oude visserswijk wandelt, proef je nog steeds de authentieke sfeer en kun je de vissersboten bewonderen die dagelijks terugkeren met hun vangst. Maar net om de hoek vind je moderne strandtenten met trendy muziek en hippe cocktails. Het is een plek waar traditie en vooruitgang samenkomen en elkaar omarmen.

Heb jij een interessant verhaal over de geschiedenis van Scheveningen? Deel het met ons op onze socials. We zijn erg benieuwd naar jouw verhalen. Met een woning in de Stadhouders spring je elke dag op de fiets om Scheveningen te ontdekken en een heerlijke strandwandeling te maken. Laat je woonwens achter.